Toen handletteren nog gewoon het tekenen van letters was
Wanneer ik en mijn vriendin Christel bij een lezing of cursus zitten, dan zitten we al klaar met onze gekleurde stiftjes. Gewoon aantekeningen maken is er niet bij. We tekenen van alles en de letters tekenen en kleuren we erbij. Voor visueel ingestelde mensen is het veel fijner om plaatjes terug te kijken dan lappen tekst door te nemen. Toen ik nog op school zat tekende ik mijn agenda al vol. Het had nog geen naam, maar het is nu helemaal in en het heet tegenwoordig op z’n Hollands ‘handletteren’. En toen Christel mij vroeg of ik meeging naar een workshop handletteren, heb ik gelijk ja gezegd. Het was ook nog eens bij mij in de buurt.
Workshop handletteren bij de Bruna
Behalve dat het op bijna loopafstand van mijn huis is, is het ook nog eens gratis. Christel was te laat vertrokken, maar ik kon haar bij het station bij ons in de buurt ophalen. We waren ruim op tijd en midden tussen alle boeken en tijdschriften in, hadden ze twee kleine tafeltjes met lage krukjes klaar staan. We hebben niet zulke lange benen, dus we hebben het twee uur volgehouden. Het scheelde ook dat niet iedereen, die zich had aangemeld, is komen opdagen. Anders was het wel heel erg krapjes geweest. De tafels lagen vol met allemaal verschillende soorten materialen van Stabilo, die de workshop heeft georganiseerd.
De workshop werd gegeven door Suzanne van Studio Suz en bestond uit twee delen. Het eerste deel gingen we het woordje ‘love’ in drie verschillende lettertypes schrijven. Wat een lekker stel zijn we. Eerst moest je met potlood tekenen. Dan kon je weggummen als het fout zou gaan. Wij gelijk van ‘dat kunnen we niet’. We doen gelijk met stift en als het niet in een keer goed gaat, dan verzinnen we wel weer iets anders. We doen dit ook al langer dan vandaag.
Hebben we nog iets geleerd?
Jazeker! Het tweede lettertype was van het type ‘bounce’. Die kenden we nog niet en we vonden het ook leuk om te ontdekken hoe je de letters kon laten ‘bounchen’.
Tenslotte legde Suzanne uit hoe je een ‘quote’ mooi kunt verdelen over een vel A4. Je verdeelt je quote in regels en je begint met de middelste regel. Voor Christel en mij een openbaring om midden in het woord te beginnen met het rechterdeel op te schrijven en het linkerdeel, wat voor het midden staat, in achterstevoren volgorde op te schrijven. Dan kom je precies uit.
BuJo – Bullet Journal
Wat tegenwoordig ook helemaal in is, is het ‘bullet journaling’. Een soort van agenda / dagboek waar je zelf de indeling maakt en het helemaal zelf in kunt delen. Met een index in het begin kun je alles weer terugvinden. De ontwerper van de bullet journal, Ryder Carroll, heeft onderstaande inspirerende Ted Talk gehouden.
En de bullet journal is ideaal om erin te handletteren. Het bijhouden van creatieve ideeën en lijstjes. Of gewoon om als ‘journal’ te gebruiken. We mochten foto’s maken van alle voorbeelden van Suzanne. Christel en ik hebben genoeg agenda’s en journals om deze techniek te gaan toepassen. Dus we kunnen los 😉
Hebben we nog iets gekocht?
Natuurlijk hebben we al een hele voorraad aan kleurtjes en stiften, maar deze stiften had ik nog niet. Met dikke punt ‘pen 68’. Ben er blij mee als een klein kind. En Christel had nog geen zwarte stift die we in de workshop gebruik hebben. Dus die moest zij wel kopen.
Thuis kreeg ik van mijn schoonzusje Lenny het boek over ‘ikigai’, maar daar zal ik een volgende keer iets over vertellen.
Christel, bedankt dat je me hebt meegevraagd. Binnenkort maar samen hier iets meer mee gaan doen.