Meteen naar de inhoud

Indische spekkoek en Chinees vuurwerk

Spekkoek

Indische spekkoek voor de feestdagen

Tegenwoordig kun je in de supermarkt de Indische spekkoek vinden, een cake die laag voor laag gebakken wordt. Nogal bewerkelijk en vroeger werd het alleen voor feestelijke gelegenheden zoals voor de Kerst en Oud- en Nieuw gemaakt.

Mijn moeder maakte spekkoek op bestelling en ze begon in november al met bakken. Zo heeft ze een keer tachtig stuks gebakken. Ons huis rook helemaal naar de specerijen. Ik heb het een tijd ook niet meer willen eten, maar nu vind ik het weer lekker. Mijn moeder maakt geen spekkoek meer, maar koop het kant-en-klaar in de winkel. het smaakt bijna net zo lekker als die van haar.

Illegaal vuurwerk uit China

Het was eind jaren 1960, begin 1970’er jaren. En bij ons thuis als Indische familie werd natuurlijk het echte (illegale) Chinese vuurwerk afgestoken. We bestelden dat in Indonesië en kregen dat via een Indonesische vrachtschip, natuurlijk hartstikke illegaal. Later kochten we het via-via bij Chinezen op de Zeedijk.

Mijn vader maakte zijn eigen renteng. Een renteng is een rits van duizenklappers met een eindklapper. Mijn vader maakte zijn eigen versie door een paar ritsen aan elkaar te knopen en tussendoor bond hij er nog extra harde kanonslagen aan vast. De hele dag was mijn pa in de weer met de laatste bommen eraan vast te maken en om een lange stok te plaatsen, waaraan de renteng werd vastgemaakt.

Mijn moeder had ondertussen de Indische huzarensalade, rood van de bietjes, gemaakt, de spekkoek gesneden en natuurlijk ook nog gewoon lekker Indisch eten en allerlei snacks gemaakt. Altijd werden vrienden en familie uitgenodigd om samen met ons het nieuwjaar in te luiden. Je begrijpt, het was een hele bedrijvigheid in huize Menick.

Precies om twaalf uur

Precies om 12 uur ‘s nachts werd de renteng aangestoken. Het was dan een hele eer als je dat mocht doen. De knallen waren zo hard, dat je oren gingen suizen. Maar alle boze geesten werden zo wel weggejaagd. Op de klok hielden we bij hoelang het duurde voordat de hele rits helemaal was afgegaan. Het jaar daarvoor duurde het soms een kwartier en het jaar daarop zelfs veel langer. De eindklapper was zo hard, waardoor je een tijd niets kon horen. Dan pas gingen we elkaar met een glas bubbels een gelukkig nieuwjaar wensen.

Lang bleven we niet binnen, want we hadden ook nog siervuurwerk af te steken en nog meer knallers. Mijn vader was een echt pyromaantje. Van de renteng kwam enorm veel rood papier af. Dat ging hij dan in de nacht nog op een grote berg bij elkaar vegen en in de fik steken. We zeiden dan altijd iets in de trant van ‘het kind is weer bezig’. Ja, mijn vader was dan echt aan het genieten.

ik moet nog ergens foto’s en zelfs video-opnames hebben van dat vuurwerkspektakel. Als ik die vind, zet ik ze hier erbij.

Nu geef ik helemaal niets meer om vuurwerk

Eigenlijk houd ik niet meer zo van vuurwerk. Zeker niet van dat geknal. Mooi siervuurwerk kan ik wel waarderen. Alweer heel wat jaren geleden, ik woonde toen nog in Amsterdam, kwam ik van mijn werk. En bij het IJ werd prachtig vuurwerk afgestoken vanwege een jubileum van een reclamebureau. ik ben de hele show blijven kijken. Het was prachtig. Op Koningsdag wordt hier in Groningen ook prachtig siervuurwerk afgestoken. En in mijn vorige huis, toen was het nog op Koninginnedag, kon ik het zo vanuit mijn slaapkamerraam zien. Nu houd ik het gewoon bij YouTube-filmpjes. Vooral de vuurwerkshows waar Epic-muziek bij is gevoegd vind ik leuk.

Wij wensen je een mooie jaarwisseling en een gelukkig 2018 toe!

Oké, hier dan nog eentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.