Meteen naar de inhoud

Waar komt de naam Menick vandaan?

iedereen met de naam Menick is familie

Ooit zei mijn vader (Harry – Nono – Menick) dat alle Menicks familie van elkaar zijn. Wanneer hij had gezegd dat alle Indische Menicks familie van elkaar zijn, dan had hij gelijk gehad. Tegenwoordig kun je snel op Internet zoeken op de naam Menick en dan kom je snel verschillende Menicks in de Verenigde Staten tegen, die geen directe familie van de Indische familie Menick zijn.

Ben je wel familie van deze Indische familie? Er is een Menick-familie Facebook-groep. En de uitgewerkte stamboom kun je hier vinden.

De naam Menick in Amerika

Zo bladerde ik alweer jaren geleden het telefoonboek in mijn hotel in Atlanta in Amerika door. Ik zag dat daar een Menick woonde. Ik dacht een verre familielid gevonden te hebben. Bellen was gratis en het nummer was ook zo gedraaid. Nee hoor, ik was geen familie. Deze familie kwam oorspronkelijk uit Italië. Haar opa heette Menicucci en dat hebben ze afgekort naar Menick.

Naam Menick op passagierslijst

Toen de Europese immigranten naar het nieuwe land kwamen, werd bijgehouden wat hun land van oorsprong was. Op het volgende plaatje kun je zien waar de Menick’s die in de 19de eeuw in New York aankwamen, vandaan kwamen. Is nu net die ene Menick uit Holland die niet naar Amerika maar de andere kant op vertrok naar Nederlands-Indië?

Naam Menick op de passagierslijst van de bo9ten die in New York aankwamen

Alhoewel er meer Menicks uit Ierland zijn gekomen, blijkt Menick een echte Duitse naam te zijn. Maar wat heeft een Duitser nu in de 18de eeuw in Nederlands-Indië te zoeken? Het proefschrift “Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800)“, geschreven door Roelof van Gelder, geeft hierop een antwoord: “…Van de bijna één miljoen mensen die tussen 1602 en 1795 in dienst van de VOC naar Azië zijn vertrokken, was globaal de helft buitenlander. Van hen vormden Duitsers verreweg het grootste deel; zij speelden dan ook een belangrijke rol binnen de VOC”.

Wie is Willem Menick?

De stamhouder van mijn familie is Willem Menick. Hij is op 1 maart 1836 in Klaten (Ned. Indië) geboren en overleden op 22 augustus 1906.

Wanneer je zijn foto bekijkt, zie je duidelijk Aziatische trekken. Het ligt voor de hand dat zijn vader Europeaan was en dat zijn moeder een inlandse vrouw is geweest.

Willem Menick

Willem Menick (1 maart 1836 – 22 augustus 1906)

Waarschijnlijk is het de zoon van misschien ook wel Willem, die aan het eind van de VOC periode naar Nederlands-Indië is gekomen. Uiteraard hoeft hij niet echt bij de VOC gezeten te hebben. Er gaan verhalen rond dat de vader van Willem Menick een schurk is geweest, die zijn land is ontvlucht om in Nederlands-Indië een nieuw bestaan op te bouwen. Echt duidelijk is het niet en we kunnen momenteel ook nog niet achterhalen of onze stamhouder Willem broers of zussen heeft gehad en wie zijn ouders zijn geweest.

Willem Menick had een dokar-(paard en koets)-verhuurbedrijf gehad en had het niet slecht. Bekend is dat hij 4 vrouwen heeft gehad, waarvan van 2 bekend is dat hij er officieel mee is getrouwd. In totaal heeft hij 18 kinderen gehad, waarvan de volgende 15 nakomelingen hebben gekregen: Henri, John, Frans, Sophie, Bernard, George, Herman, Eduard, Carel, Chris, Margriet, Wim en Jopie. Mijn opa was Eduard en was de oudste zoon van van de vierde vrouw.

opa en oma menick

Mijn opa staat in het midden. V.l.n.r. zitten zijn broer (kleine) Wim, zus Margriet, mijn oma Beth en broer Carel.

Hoe anders was het leven in Nederlands-Indië

Hoe anders het leven van mijn ouders en grootouders in Nederlands-Indië is geweest, kun je zien op deze site Virtueel Indië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.