Meteen naar de inhoud

Weekendje Soest met keizer, kastelen, beeld en geluid

weekendje Soest met onze buren

Een weekendje Soest, samen met onze buurmannen Piet en Gerard, staat in het teken van keizer, kastelen, paleis, land en beeld en geluid.

Zo eens in de zoveel tijd gaan we een paar dagen met onze buurmannen Piet en Gerard op stap. Via een aanbieding vinden we vaak een leuke aanbieding van een hotel met arrangement. We ondernemen van alles in de omgeving van het hotel. En ‘s avonds gaan we klaverjassen. Deze keer gaan we naar Soest.

Kaiser Wilhelm II in Doorn

Allereerst bezoeken we ‘Huis Doorn‘. Het is een kasteel op de Utrechtse Heuvelrug in het plaatsje Doorn. Het is nu een museum. Hier heeft de laatste Duitse ex-keizer Wilhelm II van 1920 tot zijn dood in 1941 gewoond. Het kasteel werd ingericht met meubilair en kunstwerken uit zijn keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Deze inboedel kwam in 59 treinwagons naar Nederland.

In het park van Huis Doorn staat een mausoleum waar het lichaam van Wilhelm II is opgebaard. De wens van Wilhelm was om na het herstel van de monarchie in Duitsland bij zijn overige familieleden in Potsdam te worden bijgezet. Maar ja, Duitsland is tot op heden een republiek. Dus blijft zijn lichaam in Doorn.

De lievelingshond Senta heeft een graf gekregen in het grasveld. Voor Gerard is het een idee om de katten, wanneer ze overleden zijn, ook zo in de tuin te begraven.

Het land van Flipje

Vervolgens zakken we van de Utrechtse heuvelrug naar het gebied tussen de rivieren, naar het land van Flipje. We lopen rond in Wijk bij Duurstede en gaan daar lunchen. Ooit heeft Hans in Wijk gewoond en heeft daar zelfs nog een stukje grond liggen. We rijden nog even voorbijrijden. Uiteraard gaan we nog even langs ons oude huis in Tiel.

Beeld en Geluid

Tenslotte gaan we nog een dagje naar Hilversum. Hier ontdekken we van alles over Beeld en Geluid. Wat een herlijk interactief museum is dit. De officieële naam is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Oude radio- en tv-programma’s brengen herinneringen boven. En we zijn even terug naar onze jeugd.

Na een gezellig weekendje Soest zwaaien we op de terugweg naar Groningen nog even, wanneer we voorbij Paleis Soestdijk rijden. Het was weer een heerlijk minivakantie in eigen land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.